ENDURO MAXhit bottom bracket, ‘levenslang’ onbezorgd trappen.

s1600 enduro 28695

Een bottom bracket zonder losse lagers of lagerschalen, maar waar je ‘gewoon’ het lager in het frame draait? En dan ook nog eens volledig RVS en super soepel draaien? Enduro MAXhit bottom brackets doen precies dat en meer…

Helemaal nieuw is de technologie al niet meer, want in 2021 vroeg Enduro patent aan op hun Enduro Maxhit concept. Als eerste ging het om headsets, maar daarover misschien later meer. De volgende logische toepassing voor de Maxhit-technologie van Enduro Bearing zijn de nieuwe Maxhit bottom brackets. Bottom brackets van fietsen staan ​​bekend als een van de meest problematische slijtagecomponenten, voornamelijk vanwege de beperkte ruimte die beschikbaar is voor de lagers. De Maxhit-lagertechnologie van Enduro pakt zwakke punten aan die vaak voorkomen bij traditionele bottom brackets die verschillende losse onderdelen ín onderdelen gebruiken, waaronder kleine kogellagers die na verloop van tijd onvermijdelijk slijtage en corrosieproblemen ontwikkelen.

RVS

Enduro gebruikt 440C roestvrij staal. Veel fabrikanten van fietslagers gebruiken roestvrij staal van klasse 440A of 440B en passen geen kostbare cryogene behandeling toe om de vorm van de lagerring te stabiliseren. 440C is in staat om (na veeleisende warmte- en cryogene behandelingen) de hoogste sterkte, hardheid en slijtvastheid van alle martensitische roestvrije legeringen te bereiken, waardoor het een perfecte match is voor high-impact rijden en onder andere natte omstandigheden waar grote belasting, zout, water en modder een ware aanslag op je lagers zijn.

Krachtverdeling

Bottom brackets ondergaan diepe en intense krachten die door de trapas worden overgebracht. Niet alleen in omwentelingen, maar zeker bij de BMX ook als je bijvoorbeeld een sprong nét niet haalt (of helemaal niet…), je voelt dat door je hele lichaam, dus die trapas en de lagers om die trapas ‘voelen’ dat ook. Om deze krachten beter te absorberen, elimineert het Maxhit-ontwerp van Enduro de aluminium lagercups en vergroot de maat van de 440C roestvrijstalen buitenste lagerring waardoor dit de BB-shell-interface wordt. Deze innovatie maakt het gebruik mogelijk van aanzienlijk grotere kogels die zijn genest in veel diepere groeven van de lagerloopring, waardoor er meer oppervlak ontstaat om de prestaties en duurzaamheid drastisch te verbeteren.

Levenslang garantie

Vergeleken met de industriestandaard kunnen Maxhit BB-lagerkogels tot 8 keer de massa en een groter contactoppervlak van de lagerring hebben om meer dan het dubbele van de krachtbelastingen te weerstaan, wat leidt tot exponentiële toename in duurzaamheid en prestaties. Na maanden van Maxhit-machinetesten ontdekte Enduro een aanzienlijk voordeel in wattage-besparingen (dus minder wrijving, dus minder inspanning om hetzelfde aantal omwentelingen te bereiken) in vergelijking met een reeks toonaangevende merken die ook worden getest. Getest tot meer dan een miljoen omwentelingen, vertoonden de Enduro Maxhit bottom brackets helemaal geen tekenen van slijtage, terwijl veel BB’s van andere premiummerken aanzienlijke slijtage vertoonden na een veel kleiner deel van die testduur.

Enduro heeft zoveel vertrouwen in de technologie dat Maxhit-componenten een levenslange garantie bevatten – inclusief tegen slijtage en corrosie – ongehoord in een branche waar de meeste lagerleveranciers alleen fabricagefouten voor het leven dekken.

“We wisten dat Maxhit-technologie perfect zou zijn voor gebieden met een hoge belasting op een fiets”, zegt Matt Harvey, president en oprichter van Enduro Bearings. “De headset was de eerste omdat er niet zoveel standaarden zijn, maar we zagen meteen dat Maxhit ook een game-changer zou zijn voor trapassen.”

Een ander voordeel van de grotere kogels in Maxhit BB-lagers is het installatiegemak; de voorbelasting kan bijvoorbeeld aanzienlijk variëren van ‘zeer licht’ tot ‘zeer strak’ en nog steeds perfect draaien, in tegenstelling tot standaard BB’s die zorgvuldig moeten worden geïnstalleerd volgens de perfecte koppelspecificatie. Het grotere contactoppervlak van het Maxhit-ontwerp is bestand tegen aanzienlijk grotere axiale (zij)belasting dan traditionele BB-lagers, waardoor de Enduro Maxhit een extreem vergevingsgezind bottom bracket is.

Enduro maxhit

De Enduro MAXhit bottom brackets zijn verkrijgbaar als BSA86/92 en voor een 24 of 30mm as.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *